JADOVNIK I MEANDRI UVCA

28.-30.januar 2011.



 prva strana | druga strana


 

28.01.2011.
 

Krenuli smo u 17 sati i jedinu pauzu smo pravili u Čačku u društvu našeg planinara Branka. On nije mogao da ide sa nama, ali je došao da nam poželi dobar put i vreme na planini. Put preko Jelice i dalje od Ivanjice ka Javoru bio je pod tankim slojem snega koji je napadao preko ranije utabanog, tako da je moralo pažljivo da se vozi. U Sjenicu  smo stigli nešto pre ponoći. Smestili smo se u dve kuće.
 

29.01.2011.
 

Iz Sjenice koja ovih dana nije bila hladna, oko minus deset stepeni, putem ka N.Varoši otišli smo do krša Gradac, a odatle makadamom uz dolinu malog i zaleđenog Uvca stigli smo do sela Gonja na istočnom podnožju Jadovnika.



Tura JADOVNIK


Pošli smo u 8 sati  iz sela Gonja /1100m/
Selo Gornje



Krenuli smo «vojnim» putem koji vodi do vrha Jadovnika.  Prvo iznad zaseoka Biberovići i iznad doline Skudlanske reke došli smo do dela gde počinje četinarska šuma. Gore, iznad 1500m bili su oblaci tako da gornje delove planine nismo mogli  videti. U šumi se odvaja put koji vodi za Milakoviće i može se otići do Tičijeg polja. U blizini je prevoj  između Jadovnika i Ozrena. Dalje istim putem izlazi se iz šume i tu počinje magla i nešto veći sneg. Ipak do vrha Katunića /1733m/ nije bilo problema da se stigne. Gore je duvao hladan istočni vetar, a zbog zabrane prilaska objektima na vrhu mi smo izašli na obližnju susednu kotu 1725m, severno od Katunića. Gore  smo stigli oko 10.30.



Sa vrha smo sišli niz drugu stranu planine ka severu, ka Veljkovom grobu... 
Silazak sa Katunića
...kada je počelo da se provedrava tako da je čak i sunce progrejalo i tako ostalo do kraja dana
Pauza u zavetrini


Sišli smo šumskim putem preko Sirove gore do Rudog polja. Na ovom proplanku se nekada održavao seoski vašar za praznik Preobraženje. Tu su se susretali žitelji većine jadovničkih i zlatarskih sela. Bilo je prosidbi, udaja, krađe devojaka, a bogami i obračuna lokalnih harambaša. Neizbežno je bilo bacanje kamena sa ramena dok je većina ostalog mirnog sveta igrala u kolu uz zvuke svirke klarineta, kojeg ovde zovu „klanet“,  praćen bučnim bubnjem koji je odjekivao do strmih severnih litica Jadovnika.


Dalje niz Bukovaču  otišli smo iznad sela Gornje Goračiće, odnosno zaobišli ga preko brda istočno od sela. 

Gornje Goračiće


U tome selu je, posle jedne emisije „Kvadratura kruga“, pokrenuta akcija besplatnog davanja placeva za izgradnju vikendica. Vrlo brzo je podeljeno pedesetak placeva, a sada se može videti petnaestak izgrađenih vikendica. Tako iz Gornjih stigosmo u Donje Goračiće, moje rodno selo. Prvo što se uočava prilazeći našem zaseoku je veliki usamljeni bor. Nije baš sasvim usamljen, na stotinak metara na brdu iznad stoji usamljena smrča zvana „čečar“ i tako se vekovima gledaju.


Bor je nekada bio jedino drvo na ovom prostoru, a sada mu se sve više približavaju samonikli borovi i breze jer nema više stoke da ih mlade odgriza. 
Stari bor


Boru se ne zna starost, najstariji su pričali da je uvek bio tolik, a većina sadašnjeg stanovništva sela je u ove krajeve došla pre oko dva veka. Tako gorostasan, duplo veći od onog na Kamenoj gori, bio je idealan za litije o Spasovdanu, gde su krstonoše, kako su ovde zvali učesnike litija, zastajale čitali molitve i u ispucaloj debeloj kori urezivali krstiće koji su se donedavno mogli videti. Trebalo bi ga zaštititi jer nije mi poznato da sam još negde video ovakvo usamljeno i ogromno drvo. 


Posle bora stigosmo do moje kuće gde su nas brat, snajka i njihov sin dočekali uz glavnu poslasticu, pitu od heljde i ostalo što se zimi može naći u ovim krajevima.

Smiraj zimskog dana


Predveče smo otišli u Sjenicu da odmorimo za sledeći dan.


Dužina ture je 19km, vreme trajanja 7 sati, broj česnika 16.




početna strana | druga strana