Izveštaj sa 14-tih Balkanskih susreta planinara, Risnjak, 10.-12.06.2011.

 

Nacionalni park Risnjak prostire se na površini od 63.5 km2 i zauzima srednji deo planinskih masiva Risnjaka, Snježnika i gornjeg toka reke Kupe. U neposrednoj je blizini Jadranskog mora, samo 15 km severoistočno od Rijeke. Masiv Risnjaka dominira Kvarnerskim zalivom. Vrh Veliki Risnjak (1528m) izvanredan je vidikovac na Istru i jadransku obalu. Područje Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. god.  Pripada Dinarskim planinama koje se pružaju od istočnih Alpa do Šarsko-Pindskog masiva, odnosno, to je područje koje spaja Alpe i Dinaride. Specifični klimatski, geološki i petrografski faktori uticali su na razvoj flore i faune ovog kraja. Na maloj površini razvijeno je preko trideset biljnih zajednica. Stanište je mnogih životinjskih vrsta. U Nacionalnom parku živi mrki medved, jelen, srna, divokoza, divlja svinja, vuk, kuna, a nekada je živeo i ris, po kome je i planina dobila ime. Na Risnjaku se nalazi glavni centar Platak, odakle polaze mnoge dobro markirane staze za planinare i mnogobrojne ljubitelje prirode. Na Platku se nalaze planinarski domovi i skromna skijaška staza.

Početak manifestacije Ka Snježniku
 
 

Na 14-te Balkanske susrete krenuli smo u petak naveče, minibusom. Sa „Pobedašima“ su i planinari iz „Kopaonika“, „Železničara“ i „Celtesa“. Putovali smo noću i veoma rano stigli na Platak gde je bilo okupljanje planinara. Jutarnje sunce probudilo je i putnike i ranije pridošle planinare. Onako sanjivi, i jedni i drugi se pozdravljamo. Plato ispred planinarskog doma Sušak pripremljen je za predstojeću manifestaciju. Pristižu i ostali planinari iz Rijeke i okoline. Nakon prigodnog govora i pozdrava domaćina, krenuli smo u organizovanoj koloni ka Snježniku. Staza prolazi kroz gustu šumu na početku uspona, a delimično vodi i Rimskom cestom. Odvajamo se od Rimske ceste i kroz grlo izlazimo na prelepe livade.



 
  Ljiljan
 
 

Pogled na riječki zaliv i ostrva je predivan. Završni uspon na Snježnik je preko stena sa divnim vidikovcima. Na vrhu, velika grupa planinara čeka red za fotografisanje. Nakon kraće pauze i zajedničkog slikanja, jedna grupa vraća se u dom, a druga nastavlja ka Lazcu.

 
  Na vrhu Snježnik
 
Lazac je polazna tačka sa severa i ulaz u Nacionalni park. Sa Snježnika silazimo oprezno, do rascvetanih livada, pa Frankopanskim putem kroz Srebrna vrata, sve do Lazca. Ponovo divna pauza koju su osmislili domaćini. Okrepismo se sendvičima, čajem i pivom. Ponovo se jedna grupa vraća Rimskom cestom u dom, a najuporniji uz brdo, ka Risnjaku. Lovićevom stazom stižemo do Šloserovog doma i pauze.

 
Lazac Šloserov dom
 
 

Preostalo nam je još malo do vrha. Vreme predivno, nikome se ne žuri. Od doma, uskom stazom preko stena, izlazimo na Veliki Risnjak (1528m). Razgledamo okolinu, prepoznajemo neke vrhove u daljini i fotografišemo se. Istom stazom silazimo sa vrha do doma, kratko se odmaramo i nastavljamo ka Platku. Pelcerovom stazom, preko Cajtige, stižemo na polaznu tačku odakle smo i krenuli na uspone i pešačenje.


 
 
Detalj sa uspona na Veliki Risnjak Na vrhu Veliki Risnjak
 

Pre večere, održan je sastanak predstavnika planinarskih društava Balkana na kome je određen domaćin za naredne susrete. Ta čast pripala je planinarskom društvu „Gorica“ iz Podgorice (Crna Gora). Nakon ceremonije pozdravljanja i obraćanja predstavnika društava, počela je zabava na platou ispred doma. Hladna noć uterala je planinare u dom gde je zabava nastavljena. Sutradan, nakon doručka, krenuli smo u obilazak Rijeke. Obišli smo svetilište i tvrđavu na Trsatu i sišli peške do centra grada.



 
 
Svetilište na Trsatu Riječka tvrđava
 
  Panorama Rijeke
 
 

Ponovo nas dočekaše ljubazni domaćini u njihovim prostorijama. Opraštamo se od planinara Balkana i nastavljamo ka svojim kućama, sa željom da naredni susreti budu masovniji, a učesnici mladji. Naša grupa uspela je i da se okupa na lokalnoj gradskoj plaži – Kostreni. Domaćini se nisu od nas odvajali. Popodne krenusmo za Beograd i sa kratkim zadržavanjima stigli pre ponoći.


Doviđenja do sledećih Balkanskih susreta planinara.

 
 

 

Vođa puta: Milan Lončar, PD Pobeda
Izveštaj i fotografije: Vladislav Matković, PD Pobeda