Bratislava - Prag - Krkonoše - Niske Tatre 27.04 - 02.05.2012.god. .



Za vreme prvomajskih praznika, od 27.04-02.05.2012.god, deo “pobedaša”, tačnije nas 20, na čelu sa vodičem po putevima i planini Vladisavom Matkovićem i vodičem kroz istoriju, umetnost i kulturu Deanom Komlenić, uputilo se pravcem Češke i Slovačke. Pored uspona na Krkonoše i Niske Tatre, obilazimo i glavne gradove ove dve zemlje, Bratislavu i Prag.
 



Šetnja starim delom Bratislave

    28.04.2012. Posle noćne vožnje kroz severnu Srbiju i Mađarsku, ranim jutarnjim satima stižemo u prestonicu i najveći grad Slovačke, Bratislavu, gde je planiran tročasovni obilazak starog dela grada, koji je smešten na istočnoj strani Dunava. Razgledanje započinjemo Deaninim pripovedanjem o burnim događajima koji su pratili ovaj grad kroz istoriju, ugodno smešteni na stepenicama katedrale Sv. Martina iz 14.veka, u kojoj je od 16. do 19. veka krunisano devet mađarskih kraljeva. Nastavljamo zajednički obilazak ostalih znamenitosti Bratislave, kao sto su: kapija Sv. Arhanđela Mihajla, Glavni trg, Stara gradska kuća, Gradski muzej, Mihaljska palata, Slovački nacionalni teatar… deo grupe je obišao i gornji grad sa tvrđavom odakle se pruža pogled na celu Bratislavu.

    U poslepodnevnim časovima stižemo u Prag, jedan od najlepših i najočuvanijih gradova Evrope, pošteđen od razaranja u II svetskom ratu. Najveći procvat doživeo je u 14. veku, za vreme vladavine rimsko-nemačkog cara i češkog kralja Karla IV. Tada je osnovan i Karlov univerzitet 1348.god, prvi u Srednjoj Evropi. Stari deo grada, sa tvrđavama i podgrađima je formiran na obalama reke Vltave, i ovi delovi grada su na listi svetske baštine UNESCO-a.    

    Dvodnevnu šetnju Pragom osmislila je Deana, a tog poslepodneva prvo na šta nailazimo su zgrada narodnog muzeja, spomen obeležje Janu Palahu, ”Vaclavske Namesti”, Barutna kapija, Gradska kuća, crkva Device Marije pod Tinom, stari praški trg, starogradska Većnica sa astronomskim satom… U večernjim satima, posle obilaska, prepuštamo se slastima češkog piva i kobasica.


Zalazak sunca nad Pragom

Crkva Device Marije pod Tinom U iščekivanju punog sata

       29.04.2012. Već oko 8.30h sedimo u hladu lipe, pogleda uprtih ka Karlovom mostu, dok nam Deana priča o istorijskim događajima, vladarima, verskim reformama, slavnim umetnicima. Zatim obilazimo čuveni Karlov most sa skulpturama, i Hradčani, Praški zamak, najveći u Evropi, katedralu Sv. Vita, kraljevsku palatu, Zlatni sokak… Uz pauze se polako spuštamo i dolazimo do četvrti Jozefovo u kojoj je živela brojna jevrejska zajednica. Obilazimo sinagogu i staro jevrejsko groblje na kome je sahranjen rabin Lov iz 11. veka, za koga se vezuje legenda o Golemu.

 

Deana nas obrazuje Karlov most Hradčani iznad Vltave


Franc Kafka

   Krkonoše su planinski venac na severu Češke i jugozapadu Poljske, a sama granica se proteže glavnim planinskim grebenom. Najviši vrh Krkonoša je Snežka (1602 mnv), a ujedno je i najviši vrh Češke. Velike oblasti ovih planina su uvršćene u nacionalni park, a pod zaštitom su biosfere UNESCO-a. Reka Elba (češki Laba) izvire u oblasti Krkonoša.

   30.04.2012. Posle tročasovne vožnje autobusom dolazimo do ski centra Pec pod Snežkom na oko 800 mnv. odakle nas čeka lagani uspon na najviši vrh Češke, Snežku (1602 mnv). Prvi deo uspona vodi krivudavom stazom kroz četinarsku šumu posle koje izlazimo do planinarskog doma Ružohorky na 1255 mnv. Pravimo pauzu i nakon okrepe, krećemo ka vrhu. Uspon vodi grebenom u pravcu severa, sa istočne strane pogled se pruža na Poljsku, a sa zapadne na nacionalni park Krkonoše i lavinosne terene ispod vrha Studeničke hore (1554 mnv). Do same Snežke vodi i žičara, pa veliki broj turista izlazi na vrh. Na vrhu se nalazi meteorološka stanica i planinarski dom sa restoranom. Spuštamo se pored planinarskog doma Ślaski Schronisko Gorskie i dolinom reke Upe do polazne tačke. Tura je trajala 6h i 30min, visinska razlika je oko 800m i vrh je popelo 14 planinara “Pobede”.

Prvi deo uspona na Snežku

Nacionalni park Krkonoše

Snežka, 1602m
Na vrhu Dolina reke Upe

       Planinski masiv Tatra je deo Karpata koji se proteže od Češke preko Poljske, Slovačke, Ukrajine, Mađarske do Rumunije. Niske Tatre su planinski lanac koji se prostire kroz središnju i istočnu Slovačku i nalaze se južno od Visokih Tatri od kojih ih deli dolina reke Vah, dok ih s južne strane ograničava reka Hron. Venac Niskih Tatri se prostire pravcem zapad-istok u dužini od 80 km i niži delovi su pokriveni gustom četinarskom šumom. Najveći deo pripada Nacionalnom Parku Niske Tatre koji je osnovan 1978. god. i prostire se na 728 km2. Najviši delovi Niskih Tatri nalaze se u zapadnom delu, srednji deo je nesto niži, dok se prema krajnjem istoku predeli opet izdižu. Najviši vrh je Đumbier (2043 mnv), dok se pored njega nalazi niži Chopok (2024 mnv) izlazi i žičara što ga čini jednim od najposećenijih vrhova na Niskim Tatrama. Na krajnjem istoku se nalazi vrh Kralove Hol’a (1946 mnv).
 

Uživanjcija

    01.05.2012. Nakon noćne vožnje, stižemo oko 5.30h u Demanovsku dolinu, podnožje poznatog skijaškog centra Jasna. Iz Široke doline krećemo istočno do grebena i sedla Javorje (1487mnv) ispod vrha Krakova Hol’a (1751mnv), a zatim tim grebenom uspon vodi na jug. Ispred nas se sve vreme uzdižu vrhovi Chopok i Đumbier, dok se iza nas pruža veličanstven pogled na ceo venac Zapadnih i Visokih Tatri. Na većem delu uspona usporavao nas je vlažan i dubok sneg, dok su nam svi ostali vremenski uslovi išli na ruku. Poslednju pauzu pravimo na prevoju Krupovom sedlu (1921mnv) odakle kamena staza vodi istočno, do našeg cilja na 2043 mnv. Na vrhu srećemo nekolicinu planinara koji, kao i mi, odmaraju i uživaju u pogledu na okolinu. Nakon fotografisanja, užine, kratkog kursa otapanja snega i dopunjavanja čuturica, krećemo nazad. Spust je išao Širokom dolinom gde nas je u podnožju čekao autobus sa ostatkom ekipe koja je dan provela u obilasku skijaškog centra i Demanovske pećine. Tura je ukupno trajala 9h i 15min, uz ukupnu visinsku razliku od oko 1200m, na usponu je bilo 14 planinara.

Polazak na uspon

Pred sam vrh, u pozadini Chopok Na vrhu Đumbijer, 2043m Snežna česma

Odatle odlazimo u dobro poznati smeštaj u Kralevoj Lehoti kod našeg prijatelja Fridriha i tu krepimo i dušu i telo uz dobro poznate slovačko – srpske običaje nazdravljanja.

   Kralova Lehota, dvorac iz 15. veka

           


02.05.2012. Spakovani, odmorni, nakon doručka krećemo put Srbije. Pauzu pravimo u Banjskoj Bistrici gde se po povoljnim cenama obnavlja asortiman planinarske opreme. Bez zadržavanja prolazimo granice i nakon 2300 pređenih kilometara, u Beograd stižemo oko 22h. Srećni i zadovoljni, do nekog novog druženja.


Vodič: Vladisav Matković
Pomoćnik vodiča: Vladimir Tokalić
Vodič kroz istoriju: Deana Komlenić

Izveštaj: Maja i Vladimir Tokalić
Fotografije: svi učesnici akcije

Učesnici:
Zoran Mladenović PK Pobeda, Beograd
Deana Komlenić PK Pobeda, Beograd
Dragan Momić PK Pobeda, Beograd
Darko Momić PK Pobeda, Beograd
Mirjana Milančić-Bajić PK Pobeda, Beograd
Snežana Milivojević PK Pobeda, Beograd
Vanja Avdalović PK Pobeda, Beograd
Siniša Vujić PK Pobeda, Beograd
Maja Tokalić PK Pobeda, Beograd
Vladimir Tokalić PK Pobeda, Beograd
Vladisav Matković PK Pobeda, Beograd
Branka Matković PK Pobeda, Beograd
Jelena Stevanović PK Pobeda, Beograd
Dragoslav Mladenović PK Pobeda, Beograd
Nada Petrović, PK Pobeda, Beograd
Đorđe Ćorić PK Pobeda, Beograd
Dušan Banjac PK Pobeda, Beograd
Olivera Stevanović PK Pobeda, Beograd
Saša Milosavljević PD Toplice, Prokuplje
Ljljana Vasiljević PD Železničar, Beograd