Pirin, Bugarska

22-25. april 2011.




Pirin je planinski masiv koji se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske. Nastavnja se na masiv Rile sa severa i proteže se sve do Grčke granice na jugu. Pirin je vododelnica egejskog i crnomorskog sliva. Na istoku doseže do reke Meste a na zapadu do Strumice. Najviši vrhovi Pirina se nalaze u Severnom Pirinu. Vihren (2914m) je najviši vrh Pirina i treći vrh Balkana. Do 2000m je prekriven šumom a iznad su livade, stene i nisko rastinje. Mnogobrojna glečerska jezera čine ovu, planinsku lepoticu, privlačnom mnogim ljubiteljima prirode. Planinarske staze povezuju Pirin sa Rilom i Grčkim planinama. U podnožju Pirina se nalazi najlepše skijalište u Bugarskoj - Bansko. Za vreme skijaške sezone Bansko ima deset puta više stanovnika.

Krenuli smo u četvrtak naveče ka Pirinu. Uz kratka usputna zadržavanja stigli smo u Banjsko sutradan rano. Planiramo da se za uskršnje praznike popnemo na najviše vrhove Pirina. Na nekima smo bili više puta ali tu su i novi vrhovi. Jutarnje sunce je obasjavalo usnuli grad i snežne vrhove Pirina. Najpre smo se smestili kod naše Ratke u privatnom hotelu. Želeći da svi budu zadovoljno smešteni, smeštanje je malo duže potrajalo.


Prvog dana smo planirali uspon na Todorin vrh. Autobusom dolazimo do Šiljegarnika i bus parkinga. Bila nam je namera da se žičarom dovučemo do podnožja vrha. Nažalost, žičara je bila preskupa pa nakon izgubljenog vremena i ubeđivanja sa radnicima na žičari, krećemo pešice ka vrhu. Znali smo da je teško moguće doći do vrha - ali da probamo. Lagano, u koloni, krećemo skijaškom stazom koja nije bila pod snegom.

Krećemo na uspon

Nakon prvih trista metara uspona dolazimo i do zasnežene skijaške staze. Na skijaškoj stazi je bilo nekoliko skijaša. Sa zadnje međustanice neki planinari, uz malu doplatu, stižu na 2560m. A neki su ispešačili celu dužinu. Bila je to izvanredna priprema za naredne vrhove. Nakon slikanja, kraj krsta, vraćamo se nazad do autobusa. Veče smo proveli u etno kafićima uz bugarske specijalitete i narodnu muziku.

U koloni Molitva Falilo je još malo

Narednog dana kređemo ranom zorom ka Vihrenu, najvišem vrhu Pirina. Ponovo dolazimo autobusom do jučerašnjeg parkinga polazne tačke za današnji uspon. Za manje od dva sata savladali smo oko 300m visine i prepešačili oko 7km. Bilo je to dobro zagrevanje za ono što predstoji. Napravili smo kratku pauzu u domu Vihren (1950m). Od doma je strmiji uspon jedva vidljivom zasneženom stazom. Po koja markacija izroni iz snega. To nam daje potvrdu da smo na pravom putu. Pojavilo se i sunce. I danas će biti lep, sunčan dan - idealan za planinarenje.

Sunce je najavljivalo lep dan  Sećanje   Vihren 


Izlazimo iz kleke na snežne padine Pirina. Poznata nam je staza ka Vihrenskom prevoju. Na visini od 2300m smo malo zastali i setili se planinara iz Novog Mesta koji je pre pet godina iznenada preminuo pri usponu. I danas su tu njegovi prijatelji. U podnožju Vihrenskog prevoja (2650m) montiramo dereze i nastavljamo uspon vertikalno zaobilazeći snežne strehe. Sačekujemo se na prevoju. Sa druge strane prevoja naslućujemo zaleđena jezera. Preostalo nam je još malo do vrha. Krenulo je trideset planinara i svi se popeli na treći vrh po visini na Balkanu.


Pauza na vrhu je potrajala. Vreme sunčano bez vetra pa se nikome ne ide sa vrha. Pogled prelep na snežne vrhove Pirina. Nakon fotografisanja, istom stazom se vraćamo do doma. Zaslužili smo pauzu. Brzo stižemo do autobusa pa pravo u hotel. Naveče isti provod.
Povratak sa vrha
Na uskrs smo krenuli iz hotela autobusom do planinarskog doma Goce Delčev, polazne tačke za uspon na Poležan.
Hiža "Goce Delčev"


Žičarom smo došli na 2200m i nastavili uspon ka vrhu. Niko iz grupe nije bio na ovom vrhu. Izlaskom na prvi greben bila nam je jasna ruta. Zaobišli smo vrh Bezbog. Na vršni greben izlazimo već utabanom stazom. Severna strana Poležana je strma sa snešnim strehama. Južna je pristupačna za planinare i sa malo snega. Završni deo uspona je eksponiran. Na vrhu jedva stadosmo svi i odjednom se pojaviže uskršnja jaja. Nastade takmičenje u kucanju uskršljim jajima. Neuobičajeni i nesvakidašnji prizor.


Hiža Bezbog Skijanje sa vrha Detalj sa uspona na Poležan
Poležan Uskrs je Poležan

Vreme prelepo za uživanje. Fotografisanje i nazad istom stazom. Najuporniji se popeže i na Bezbog da nadoknade propušteni uspon na Todorku. I u povratku smo koristili žičaru do našeg busa. Rano se vratismo u Banjsko kako bismo proslavili uskrs sa ostatkom grupe.

Lepo vreme za uskršnje praznike nam je omogućilo da uputpunosti ispunimo plan boravaka na Pirinu. U povratku sa Pirina obišli smo Rilski manastir i Sofiju. U Beograd stigosmo po planu.


Rilski manastir

Izveštaj i fotografije: Vladislav Matković, PD Pobeda